Andels bolig

Guide: Find dit nye andels bolig via disse 10 trin

Når du skal finde og købe det bedste mulige andels bolig, skal du igennem en række trin, for at finde det helt rigtige andels bolig. Vi har lavet denne guide til dig, så du kan komme godt i mål uden at glemme noget. Det er jo meget vigtigt, at du ikke køber katten i sækken, så andels boliget altid kan sælges igen uden tab.

Find andels bolig i hele Danmark

1. Find ud af om du er til andels-modellen

Du bør starte med at sætte dig godt ind i, hvad det vil sige at eje et andels bolig i en andelsboligforening og hvilke rettigheder og forpligtelser det medfører. Når du køber en andel i en andelsboligforening, køber du ikke boligen, men derimod en andel i foreningen, som giver dig ret til at bo i boligen.

Det er foreningens vedtægter, der bestemmer hvordan andelsboligforeningen fungerer, og derfor er det også vigtigt, at du kender til vedtægterne, inden du køber et andels bolig.

Gør op med dig selv, om du er til denne fællesskabsmodel i en boligforening, hvor du er andelshaver. Her er det også vigtigt at du gør op med dig selv, om du vil have en ejerbolig, lejebolig eller en andelsbolig - så du ikke tager det forkerte valg.  Vil du fx i virkeligheden hellere have en ejerlejlighed eller en villa end et andels bolig. Er du overhovedet til andelsboligformen? Eller er du måske mere til en anden boligform?

2. Hvorhenne vil du købe en andel og hvilken type andels bolig vil du købe?

Start med at finde ud af, hvor du vil lede efter, andels bolige henne af i Danmark. Skal andels boliget ligge i København, Odense, Aalborg, Århus, Esbjerg, Kolding eller Randers. Og hvis andels boliget skal ligge i København, skal den så ligge på Nørrebro, Vesterbro, Frederiksberg, Nordhavn, København K, Østerbro, Amager, Vanløse eller Brønshøj.

Herefter skal du overveje hvilken type andels bolig du ønsker. Vil du købe et stort andels bolig med mange værelser eller er du mere interesseret i mindre andelsboliger (søgefunktion) med færre værelser? Vil du købe et andels bolig et andels bolig eller en andelsjelighed.

Hvis du køber lejlighed, hvor mange andre andels boliger må der så være i komplekset. Hvis du køber en ejendom som andels bolig eller andels bolig hvor stor skal grunden og haven som andels boliget eller rækkehuset har, så være?

Hvis du køber et andels bolig, hvor mange andre huse må der så være i foreningen. Vær også opmærksom på, at husdyr ikke nødvendigvis er tilladt i alle foreninger.

3. Få overblik over hvilke andels bolige, der er til salg?

Du er nu parat til at finde andels bolige til salg Men det kan faktisk være ret svært at få et overblik over, hvilke andels bolige der lige nu er til salg, når du laver din søgning.

Hvis en andelsboligforening har ventelister, er andels boliget typisk ikke udbudt ordentligt. Her skal du, researche dig frem til relevante andelsboligforening og så skrive dig på ventelisten og vente til det bliver din tur.

Hvis en andelsboligforening ikke har en venteliste, bliver andels boligene typisk udbudt offentligt, hvor du så kan kontakte sælgeren af andels boliget direkte. Du kan finde et meget stort udsnit af ledige andels boliger til salg via annoncer på andelsboliger.dk.

Husk at boligmarkedet for andels bolige er meget overophedet og at du skal slå hurtigt til, når du har fundet et andels bolig, der passer til det du søger. Andelsboligerne går ofte som varmt brød, specielt hvis de har et mindre antal m2 i andelsforeninger med lavere priser.

4. Bliver købergodkendt til et andels bolig med køberbevis

Når du skal købe et andels bolig, skal du typisk have et andelsboliglån eller et lån til et andels bolig Det er en rigtig god ide, at bliver købergodkendt og få et køberbevis, så man ved hvad andels boliget må koste inden man går i gang med at kigge på andels boligene. Dette kan du gøre hos din bank eller hos et realkreditinstitut. Med et køberbevis i hånden, ved du hvor meget du kan købe andels bolig for, og dette kan være en stor fordel i forhold til at forhandle prisen med sælger.

5. Husk at få din advokat ind over, når du køber et andels bolig

Når du begynder at kigge på andels bolige til salg, er det meget vigtigt, at du har en god advokat, der kan hjælpe dig. Advokaten kan blandt andet sørge for at du får den bedste pris for andels boliget, hjælpe dig med at forhandle med sælger, tjekke alle dokumenterne for dig, så du er sikker på at alt er i orden, hjælpe dig med at finde den bedste finansiering til dit andels bolig og sikre at foreningen økonomi er i orden.

Advokaten kan også hjælpe dig med at vurdere om boligydelsen er ok. Han kan også hjælpe dig med at vurdere om foreningen er ok - det er jo ikke alle foreninger, der fungerer lige godt

6. Snak med bestyrelsesformanden for andelsboligforeningen

Når du har fundet et andels bolig til salg, er det meget vigtigt at du snakker med bestyrelsesformanden for andelsboligforeningen, inden du køber boligen. Han eller hun kan fortælle dig om foreningens økonomi, hvilke planer der er for fremtiden, hvor mange der bor i foreningen, hvor mange der har boligen til udlejning og meget mere. Det er også en god at spørge bestyrelsesformanden for andelsboligforeningen, hvis du er i tvivl om noget.

7. Tjek andels boligets stand

Når du har fundet en andel til salg, som du ønsker at købe, er det en god idé at få en byggesagkyndig til at tjekke boligens stand. Han eller hun kan fortælle dig om der er skader på boligen, hvilke reparationer der skal laves, hvor gammel boligen er og meget mere. Dette er vigtigt information at have, inden du køber andels boliget, så du ved hvad du køber.

8. Du er parat til at købe andels boliget

Når du har fundet den andel, du ønsker at købe og har fået tjekket boligens stand, er det tid til at lave en handel. Du skal først og fremmest lave en skriftlig aftale med andelsboligforeningen om, hvad der skal ske. I aftalen skal der stå, hvilket andels bolig du køber, hvad prisen er, hvornår handlen skal ske og meget mere. Det er en meget god idé at have en advokat med, når du skal lave aftalen, så du er sikker på, at alt er i orden.

9. Betal for andels boliget

Når du har lavet en handel om at købe et andels bolig, skal du selvfølgelig betale for andels boliget. Du skal betale et depositum til andelsboligforeningen, som er pengene du betaler for at få boligen. Depositummet er typisk 10% af boligens pris. Når du har betalt depositummet, skal du betale resten af boligens pris. Dette sker typisk ved, at du laver et lån til at betale boligen.

10. Du ejer andels boliget og skal melde dig ind i foreningen

Når du har betalt for andels boliget, er den din. Du skal dog huske at melde dig ind i andelsboligforeningen, så du kan få både de rettigheder og forpligtelser der hører med. Du skal også huske at få boligen forsikret, så du er dækket, hvis der sker skader på boligen.

Andelsboliger til salg

På Andelsboliger.dk finder du tusindvis af ledige andelsboliger. Brug vores søgefunktion øverst på siden til at søge efter andelslejligheder i København, Århus, Odense, Ålborg og resten af Danmark. Opret dig som boligsøger ved at klikke på "Sign up" øverst på siden, og få besked om nye andelsboliger der matcher din søgning. Opret en Boligsøgerannonce og beskriv hvilken bolig du søger, så boligudbydere der er oprettet på Andelsboliger kan kontakte dig med tilbud på boliger der matcher dine behov. Start din boligsøgning på Andelsboliger.dk!

Find andelsboliger til salg

Leder du efter en andelsbolig til salg? Så er du kommet til det rette sted! Vi har et kæmpe udvalg og er altid opdateret med de nyeste andelsboliger, og du kan oprette en søgeagent så du får besked når der udbydes en ny bolig til salg der passer til dig. Du kan se alle de aktuelle andelsboliger til salg - andelslejligheder og andelsrækkehuse - på listen herover.

Klik på overskriften ud for hver bolig for at læse mere. Søger du bestemte typer andelsboliger, så brug søgefunktionen til at indsnævre din søgning. Her kan du søge efter størrelse og salgspris, og tilføje flere byer til din søgning.

Tilmeld dig som boligsøger og få besked om nye andelsboliger til salg 

Vores boligsøgemaskine er altid opdateret med de nyeste andelsboliger til salg. Du kan oprette dig som boligsøger ved at trykke her - så får du besked når der kommer nye andelsboliger til salg som matcher dine søgekriterier.