Hvor meget kan jeg låne til en andelsbolig?

Hvor meget kan jeg låne til en andelsbolig?

Søg andelsboliger i hele Danmark

”Hvor meget kan jeg låne til andelsbolig? ” er et spørgsmål der er hyppigt stillet. Dette skyldes at der ofte hersker en vis tvivl, omkring hvad det egentlig koster at købe en andelsbolig. Hvor meget du kan låne til en andelsbolig, varierer i høj grad af hvem der vil købe andelsboligen, og hvem udbyderen af lånet er.

Hvor meget du kan låne afhænger i høj grad af din indkomst.

En tommelfingerregel er, at man hos banken ca. kan låne 3-3,5 gange sin husstands årlige indkomst. Dette er dog et kun et ca. tal og kan variere både positivt og negativt. Du kan på denne måde ca. regne dig frem til, hvor mange penge du kan låne til køb af andelsbolig.

Læs mere om hvad en andelsbolig er her 

Hvor meget skal du låne til en andelsbolig?

I november 2015 blev der lavet nye regler omkring køb af andelsboliger, hvilket gør at man også bør have en egenbetaling på 5 % af andelsboligens værdi, for at man kan låne til en andelsbolig. Dette betyder, at for at kunne låne til udbetalingen af en andelsbolig der koster 2.000.000 kr., skal du have sparet 100.000 kr. op på egen hånd. ”Hvor meget kan jeg låne til andelsbolig”, kommer altså i sidste ende an på din egen økonomiske situation, og hvordan banken forventer at din evne er til at betale afdragene på lånet.

Kan jeg få boligstøtte til min andelsbolig? – Læs mere her.

Hvad koster en andelsbolig?

En andelsboligs pris er delvist fastsat af andelsboligforeningen, der sætter en såkaldt maksimalpris, og har derfor også indflydelse på hvor meget du skal låne. Maksimalprisen afhænger af hvor stor værdi andelen har for andelsboligforeningen, samt hvilke forbedringer eller reparationer foreningen har måttet lave. Maksimalprisen stemmer dog ikke altid overens med markedsværdien, hvilket betyder at du i visse tilfælde, kan komme til at betale mere end hvad boligen egentlig er værd og kan ende med at skulle sælge boligen til en pris der er mindre, end hvad du ellers kunne have fået for den. Du kan derfor også i visse tilfælde, være tvunget til at skulle låne flere penge end boligen egentlig er værd. Dette sker dog oftest kun i de byer hvor efterspørgslen på en andelsbolig er særligt høj.