Sådan finder du din nye andelsbolig

Når man leder efter en ny andelsbolig skal man være opmærksom på at gå fokuseret og målrettet til værks.

Det er vigtigt at du får en søgningsproces hvor du kan få det samlede overblik over boligmarkedet så hurtigt som muligt, så du kan finde den bedste og billigste andelsbolig med anvendelse af så lidt af din kostbare tid som muligt. Husk din egen tid er dit mest værdifulde råstof, og al den tid du bruger på at finde din nye andelsbolig og flytte, kan du i sagens natur ikke bruge på andre vigtige ting.

Vi foreslår, at du går frem via disse 7 trin, når du skal finde en ny andelsbolig:

Trin 1:
Start med at evaluere og definere dit behov for plads, indretning mv. – ikke bare i dag men også i de kommende år.

Trin 2: Tegn herefter en geografisk cirkel, hvor din andelsbolig kan ligge. Her er det vigtigt at du overvejer, hvordan flytning vil påvirke din families og din egen transporttid.

Trin 3: Nu er du klar til at indsamle relevante andelsboliger fra markedet. Der findes en række gode onlinedatabaser, hvor du kan finde relevante boliger. Du kan bl.a. finde andelsboliger i hele Danmark her på Andelsboliger.dk.

Trin 4: Du har nu indsamlet en brutto-gruppe af andelsboliger, som potentielt kan være relevante, og som du løber detaljeret igennem. Først fjerner du dem, der helt sikkert ikke passer til dine kriterier. Hernæst sammenligner du priser og kvalitet hos resten, som du deler op i to bunker ud fra, hvor interessante de er. Du kontakter herefter sælgerne fra den mest interessante bunke og aftaler en fremvisning. Sælgerne i den mindre bunke ringer du til for at høre nærmere – det kan jo være at de fortæller dig noget om boligen, som alligevel vækker din interesse - eller prisen er måske til forhandling.

Trin 5: Til fremvisningen er det først og fremmest vigtig, at du forsøger at fornemme om boligen vil passe godt til dig. Hvis svaret er ja, er det vigtigt at du får afklaret følgende:
A: Pris. Kan du få et godt tilbud?
B: Overtagelse. Hvornår kan du overtage boligen?
C: Istandsættelse. Er sælgeren villig til at foretage/betale istandsættelser/ændringer af andelsboligen ud fra dine ønsker og behov?

Trin 6: Nu har du været ude at se boligerne og har indsamlet detaljeret information om forhandlingsmulighederne fra sælgerne. Nu indsnævrer du din søgning til 1-3 boliger. Formuler en mail til hver af sælgerne, hvor du skriver, at hvis du kan få det på den og den måde, så er du klar til at underskrive en aftale. Det er vigtigt, at du tilkendegiver at du er klar til at lave en hurtig forhandling. Når du forhandler, så husk også at se det fra sælgerens side. Du bør ikke foreslå urimelige ting, som fx at sælgeren skal istandsætte boligen på kryds og tværs efter dine specielle behov mv.

Trin 7: Når forhandlingen er slut, beder du sælgeren om at fremsende en kontrakt. Det er tilrådeligt, at du altid får en professionel til at løbe kontrakten igennem, da du ellers kan ende med at overse nogle potentielt vigtige ting.