Skanderborg: Byen med det hele

Skanderborg er en by med en rig historie og kultur. Byen er kendt for sin smukke natur, sit aktive kulturliv og sin gode mad.
16. januar 2024 | Skrevet af: Leonora Jensen
Skanderborg: Byen med det hele

Skanderborg er en by med en rig historie og kultur. Byen er kendt for sin smukke natur, sit aktive kulturliv og sin gode mad.

Skanderborg som by 

Natur

Skanderborg ligger ved Skanderborg Sø og er omgivet af skov og hede. Byen har et rigt udvalg af naturområder, herunder Skanderborg Dyrehave, Skanderborg Sø, Skanderborg Lystskov og Skanderborg Ådal. 

Kultur

Skanderborg har et levende kulturliv med et bredt udvalg af museer, teatre, koncertsale og andre kulturinstitutioner. Byen er også hjemsted for en række festivaler, herunder Skanderborg Festival og Skanderborg Jazz Festival. 

Mad

Skanderborg er kendt for sin gode mad. Byen har et rigt udvalg af restauranter, der serverer alt fra traditionel dansk mad til international cuisine.

Andre kendetegn

Skanderborg er en moderne by med et godt udvalg af butikker, restauranter og andre faciliteter. Byen er også et vigtigt uddannelsescenter med en række skoler og uddannelsesinstitutioner.

Transportforhold i Skanderborg

Transportforholdene i Skanderborg er gode. Byen har et veludviklet netværk af veje, der forbinder den med resten af landet. Der er også en række buslinjer, der betjener byen og omegn.

Skanderborg Station

Skanderborg Station ligger i centrum af byen og er en vigtig knudepunkt for offentlig transport. Fra stationen er der direkte togforbindelser til Aarhus og København. Der er også en række buslinjer, der betjener byen og omegn.

Cykel

Byens cykelstier er veludbyggede, og der er mange muligheder for at parkere sin cykel. Der er også et udvalg af taxaer og lejebiler, der kan benyttes.

Vigtige tal om Skanderborg (2023)

 • Gennemsnitlig indkomst: 387.000 DKK
 • Befolkning: 20.079 (2023)
 • Areal: 221 km2

Store andelsforeninger i Skanderborg

Her er nogle af de største andelsforeninger i Skanderborg:

 • Skanderborg Andelsboligforening har over 1.000 andelsboliger fordelt på en række forskellige ejendomme i byen. Foreningen blev grundlagt i 1923 og er en af de ældste andelsforeninger i Danmark.
 • Andelsboligforeningen Banevænget er en større forening med 116 andelsboliger. Foreningen ligger på Banevænget i Skanderborg udkant, tæt på natur og grønne områder. Foreningens ejendomme er fra 1960'erne og 1970'erne og er i god stand. Boligerene er fordelt på 2-5 værelser og har et gennemsnitligt areal på 90 m2.
 • Andelsboligforeningen Damgårdsvej er en mindre forening med 28 andelsboliger. Foreningen ligger på Damgårdsvej i Skanderborg centrum, tæt på indkøb, offentlig transport og byens mange attraktioner. Foreningens ejendomme er fra 1930'erne og 1940'erne og er i god stand. Boligerene er fordelt på 2-4 værelser og har et gennemsnitligt areal på 60 m2.

Bydele i Skanderborg

Skanderborg har følgende bydele:

Midtbyen

Midtbyen er byens historiske centrum med en blanding af gamle og nye bygninger. Her finder man blandt andet Adelgade, byens hovedstrøg, med butikker, restauranter og caféer. Der er også et rigt kulturliv i midtbyen med museer, teatre og koncertsale.

Slotsholmen

Slotsholmen er et smukt område ved Skanderborg Sø med et slot fra 1200-tallet, en park og en legeplads. Slotsholmen er et populært sted at tage en gåtur, nyde udsigten over søen eller bare slappe af i parken.

Stilling

Stilling er en tidligere stationsby med en hyggelig bymidte med butikker, restauranter og caféer. Stilling ligger ved Stilling Sø og er et populært sted at bo for familier.

Grønnedal

Grønnedal er et stort parcelhuskvarter med en god beliggenhed tæt på bymidten og naturen. Grønnedal er et populært sted at bo for familier og unge.

Vrold

Vrold er et nyere boligområde med et blandet udvalg af boliger, herunder parcelhuse, rækkehuse og lejligheder. Vrold ligger tæt på bymidten og er et populært sted at bo for familier og unge.

Ud over disse bydele er der også en række mindre bydele og landsbyer i Skanderborg Kommune.

Butikker i Skanderborg 

I Skanderborg ligger der blandt andet følgende butikker

Skanderborg er en by med et godt udvalg af butikker, der dækker alle behov. Byen har både store indkøbscentre med et bredt udvalg af butikker, og mindre butikker med mere specialiseret sortiment.

Bloms Butikker

Bloms Butikker er et indkøbscenter med over 20 butikker, der forhandler alt fra mode og bolig til dagligvarer og sport. Centret ligger centralt i Skanderborg og er et populært sted at shoppe for både lokale og turister.

Butikker i Bloms Butikker:

 • H&M er en svensk tøjvirksomhed, der blev grundlagt i 1946. Virksomheden sælger et bredt udvalg af tøj til både mænd, kvinder og børn. H&M er kendt for sine trendy og prisvenlige kollektioner.
 • Imerco er en dansk detailkæde, der sælger et bredt udvalg af varer til boligen, haven og fritiden. Virksomheden blev grundlagt i 1959 og har over 100 butikker i Danmark. Imerco er kendt for sit store udvalg af kvalitetsvarer til gode priser. 
 • Kop&Kande Kop&Kande er en dansk kæde af specialbutikker, der sælger køkkenudstyr, service og boligtilbehør. Virksomheden blev grundlagt i 1972.
 • Normal er en dansk discountbutik, der blev grundlagt i 2012. Virksomheden sælger et bredt udvalg af dagligvarer og nonfood til lave priser. Normal er kendt for sine billige varer og sit simple sortiment. 
 • Føtex er en dansk supermarkedskæde, der blev grundlagt i 1960. Virksomheden har over 100 butikker i Danmark. Føtex er kendt for sit store udvalg af dagligvarer, nonfood og friske fødevarer. 

Relevante links om Skanderborg


Læs mere om Skanderborg på disse sider:
Skanderborg Kommune
Visit Skanderborg
Wikipedia: Skanderborg
Skanderborg på Google Maps
Find andelsboliger til salg i Skanderborg

Ofte stillede spørgsmål