Er andelsbolig en god investering?

11. juli 2017 | Skrevet af: Sara Petersen
Er andelsbolig en god investering?

Søg andelsboliger i hele Danmark

Ved køb af fast ejendom, hvad end man er førstegangskøber eller rutineret, er det første spørgsmål man overvejer ”Er andelsbolig en god investering?”. Ja, i det hele taget om hvorvidt det betaler sig at gøre det dyre køb.
Om andelsbolig er en god investering kommer an på flere ting;

Økonomi

Har du fundet en interessant andelsbolig? Det første, man skal dykke ned i for at bedømme om det er en god investering, er den enkelte andelsboligs og den dertilhørende forenings økonomi. Dette varierer grænseløst og er afgørende både present og fremover.
-          Hvor stor er foreningens gæld? Læs mere om ”Hvad er boligafgift?” for at forstå hvorfor dette er vigtigt.
-          Hvilket lån af foreningen? Med variable lån vil boligafgiften stige eller falde alt efter renten.

Ejendomsvurdering

Gør dig selv den tjeneste at lave noget research på boligmarkedet.
Vi anbefaler, at du undersøger følgende:
-          Andelens prisudvikling og prognoser (læs også gerne opdateringer om boligmarkedet og dets temperatur)
-          Fremtidige byggerier og anlægninger i nærheden: En ny park, station, skole eller nedrivning af samme vil påvirke værdien.
-          Lovforslag som kan påvirke dig som andelshaver. Eksempelvis lige som hvordan vedtagelserne om de nye boligskatte anno 2016 påvirker gusejere.
-          Dit eget tidsperspektiv mht. Boligens nytte

Andelsbolig eller ejerbolig?

Pointen med andelsboliger er, at personer som ikke har råd eller mulighed for at låne til en ejerbolig kan købe dette alternativ. Andelsboliger kræver en mindre udbetaling og lån mod at man betaler en månedlig rate til foreningen i form af boligafgift. Man strækker altså betalingen ud over en længere periode og skal ikke have lige så mange penge op af lommen her og nu.
Efterspørgslen på andelsboliger er steget de seneste år, men priserne er ikke steget proportionelt, hvorfor de stadig er en del billigere end tilsvarende ejerboliger. Andelsboliger er vel at mærke steget i pris, men ikke nær så meget som ejerboliger. Forskellen på priserne på to tilnærmelsesvis ens boliger, hvoraf den ene er andel og den anden ejer bliver større og større.

På det nutidige marked er en god tommelfingerregel, at man sparer cirka 20pct. Pr. m2 på en andelsbolig. Så med en god foreningen og økonomi kan andelsbolig være aldeles fordelagtigt. En andelsbolig er især at foretrækker,  hvis man anser den for at være mere eller mindre midlertidig – f.eks. som studiebolig.
Hvis man planlægger at bo i boligen i mange år, skal man overvejer om det i bund og grund bedst kan betale sig at flytte i ejerbolig. Muligvis skal man da vente og spare op i nogle år inden. Hvis man bor i en andelsbolig længe nok, vil den samlede boligafgift, man har betalt igennem årene, godt nok løbe op i hvad det ville koste at låne til en ejerbolig. Man kommer sandsynligvis ikke til at betale lige så mange penge som ejerboligen er værd, men i sidste ende vil man få et større udbytte. Det kommer selvfølgelig an på boligafgiftens størrelse.

Læs mere om ”Hvad skal man være opmærksom på ved køb af andelsbolig?”