Hvordan sælger jeg min andelsbolig?

6. juli 2017 | Skrevet af: Leonora Jensen
Hvordan sælger jeg min andelsbolig?

Sælg din andelsbolig her

Når du skal sælge din andelsbolig, er der en række praktiske forhold du skal tage stilling til, hvad enten du skal sælge den hos en ejendomsmægler eller selv stå for salget. Det kan i den forbindelse anbefales at fordybe sig i andelsboligloven, som danner rammerne for hvordan man sælger sin andelsbolig.

Det første du skal gøre er at fortælle din andelsboligforening, at du gerne vil sælge din andelsbolig.

Din forenings økonomi

Til at starte med er det en særdeles god idé at sætte dig ind i din forenings økonomi, når du skal sælge din andelsbolig. Det er oplysninger som ejendomsmægleren og køber skal have. Det styrker desuden også din pålidelighed som sælger. Du kan i den forbindelse også finde ud af hvilke investeringer eller renoveringer foreningen har planlagt i fremtiden.
Ydermere skal man overveje hvilke investeringer, man kunne foretage sig for at fremme salget af andelsboligen. Dette kan være et nyt køkken, eller renovering af badeværelset. Det er også afhængigt af markedets situation og hvor stor efterspørgslen er på andelsboliger i dit område.

Prissætningen

Når man skal prissætte sin andelsbolig er der, ifølge andelsboligloven, tre kriterier man benytter sig af:
·         Anskaffelsesværdien
·         Vurdering af en ejendomsmægler(valuarvurdering)
·         Den offentlige ejendomsværdi

Når man prissætter efter anskaffelsesværdien af boligen, ser man på hvad ejendommen kostede foreningen at erhverve. Denne metode kan dog ikke benyttes før 2018. Alternativt kan man få en ejendomsmægler, som er autoriseret valuar, til at vurdere boligens værdi. Man kan ellers prissætte efter den seneste udbudte andelsbolig i samme område.

Du kan læse mere om, hvordan du finder din andelsboligs værdi her 

Det er altid en god ide først at sætte sig ind i andelsboligloven og derefter sætte sig ind i andelsboligforeningens økonomi. Du skal som sagt også informere din andelsboligforening om, at du er interesseret i at sælge din andelsbolig. Efterfølgende skal du så have prissat din bolig og så kan du vælge hvilken salgsmetode, du ønsker at benytte.