Oplev Silkeborgs smukke natur, kultur og historie

Silkeborg er en by i Midtjylland med 50.866 indbyggere (2023). Byen er hovedby i Silkeborg Kommune og ligger i kuperet terræn i det midtjyske søhøjland med skovklædte bakker og med Gudenåen tæt ved den indre by.
12. januar 2024 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Oplev Silkeborgs smukke natur, kultur og historie

Silkeborg er en by i Midtjylland med 50.866 indbyggere (2023). Byen er hovedby i Silkeborg Kommune og ligger i kuperet terræn i det midtjyske søhøjland med skovklædte bakker og med Gudenåen tæt ved den indre by.

Silkeborg som by

Silkeborg er kendt for sin smukke natur, der omfavner byen på alle sider. Byen ligger ved de maleriske Silkeborg Søer, som er et populært sted for badning, fiskeri, sejlads og vandsport. Gudenåen, Danmarks længste å, løber gennem byen og tilbyder et rigt fugleliv.

Silkeborg er også kendt for sin rige kulturarv. Byen huser Museum Jorn, der er dedikeret til den verdensberømte danske kunstner Asger Jorn. Derudover er der et væld af andre museer, gallerier, teatre og kulturelle begivenheder i byen.

Silkeborg er en levende og dynamisk by med et godt udvalg af butikker, restauranter og barer. Byen er også et populært turistmål, og der er mange overnatningsmuligheder at vælge imellem.

Her er nogle af de specifikke kendetegn for Silkeborg:

  • Natur: Silkeborg er omgivet af smuk natur, herunder Silkeborgsøerne, Gudenåen og de omkringliggende skove. Byen er et populært sted for udendørsaktiviteter som vandsport, cykling, vandreture og camping.
  • Kultur: Silkeborg er hjemsted for et væld af kulturelle institutioner, herunder Museum Jorn, Silkeborg Kunstmuseum, Silkeborg Teater og Silkeborg Bibliotek. Byen er også vært for en række kulturelle begivenheder året rundt, herunder Silkeborg Jazz Festival, Musik i Lejet og Jysk Musikfestival.
  • Erhverv: Silkeborg er en vigtig erhvervs- og uddannelsesby. De største arbejdspladser er inden for sundhedsvæsenet, industrien og handel.

Silkeborg er en by med mange tilbud til både borgere og besøgende. Byen er et godt sted at bo, arbejde og besøge.

Transportforhold i Silkeborg

Silkeborg har gode transportforhold, der gør det nemt at komme rundt i byen og til andre dele af Danmark.

Jernbane

Silkeborg har en jernbanestation, Silkeborg Station, som ligger i centrum af byen. Den er forbundet med Aarhus, Herning, Viborg og København med tog. Derudover er der også en lokalbane, som kører mellem de forskellige bydele i Silkeborg.

Bus

Silkeborg har et veludbygget busnetværk, der dækker hele byen og forstæderne. Busserne kører regelmæssigt og er en god måde at komme rundt i byen på.

Cykel

Silkeborg er en god cykelby med mange cykelstier og gode muligheder for at parkere cykler. Cykling er en populær måde at komme rundt i byen på, både for borgere og turister. 

Bil

Silkeborg er en bilvenlig by med et godt udvalg af parkeringsmuligheder. Der er dog også en del trafik i byen, især i myldretiden.

Vand

Gudenåen løber gennem Silkeborg, og der er mulighed for at sejle med båd eller kano på åen. Det er en populær måde at se byen på fra en anden vinkel. 

Vigtige tal om Silkeborg (2023)

Her er nogle af de vigtigste tal, der beskriver Silkeborg:

Befolkning: 50.866 (2023)

Areal: 123,6 km2

Gennemsnitlig indkomst: 474.000 kr. (2022)

Arbejdsløshed: 3,1 % (2023)

Erhverv: Sundhedsvæsen, industri og handel

Uddannelse: 17.000 studerende (2023)

Turisme: 1,2 millioner turister (2022)

Disse tal giver et overblik over Silkeborgs størrelse, økonomi, befolkning og udvikling.

Her er nogle specifikke tal, der er relevante for Silkeborgs natur:

Silkeborgsøerne: 17 søer med et samlet areal på 42 km2

Gudenåen: Danmarks længste å med en længde på 160 km

Skovarealet: 40 % af kommunens areal er dækket af skov

Disse tal viser, at Silkeborg er en by, der er omgivet af smuk natur.

Store andelsforeninger i Silkeborg

Her er nogle af de største andelsforeninger i Silkeborg:

  • Andelsboligforeningen Silkeborg: Er den største andelsboligforening i Silkeborg med over 2.000 boliger. Foreningen blev grundlagt i 1933 og ejer boliger i hele Silkeborg Kommune. 
  • Andelsboligforeningen Silkeborg Søpark: Er en andelsboligforening med over 1.000 boliger. Foreningen blev grundlagt i 1965 og ejer boliger i det østlige Silkeborg.
  • Andelsboligforeningen Silkeborg Nord: Er en andelsboligforening med over 750 boliger. Foreningen blev grundlagt i 1975 og ejer boliger i det nordlige Silkeborg.
  • Andelsboligforeningen Silkeborg Syd: Er en andelsboligforening med over 500 boliger. Foreningen blev grundlagt i 1985 og ejer boliger i det sydlige Silkeborg.

Disse andelsforeninger tilbyder en bred vifte af boligtyper til forskellige behov og budgetter. De er med til at sikre, at der er et tilgængeligt boligmarked i Silkeborg for alle.

Bydele i Silkeborg

Silkeborg er en by med mange forskellige bydele, hver med sin egen unikke karakter. Her er en oversigt over nogle af de vigtigste bydele i Silkeborg:

Centrum

Centrum er den historiske bykerne i Silkeborg. Her finder du mange af byens vigtigste seværdigheder, herunder Silkeborg Museum, Silkeborg Kunstmuseum og Silkeborg Teater. Centrum er også hjemsted for en række butikker, restauranter og barer.

Nordbyen

Nordbyen er den største bydel i Silkeborg. Her finder du mange af byens boliger, skoler og arbejdspladser. Nordbyen er også hjemsted for flere store indkøbscentre.

Østbyen

Østbyen er en nyere bydel i Silkeborg. Her finder du mange af byens nyeste boliger og erhvervsområder. Østbyen er også hjemsted for Silkeborg Søpark, der er et stort rekreativt område med søer, skov og grønne områder.

Sydbyen

Sydbyen er en traditionel bydel i Silkeborg. Her finder du mange af byens ældre boliger og erhvervsområder. Sydbyen er også hjemsted for Silkeborgs banegård.

Her er nogle andre bydele i Silkeborg, der er værd at nævne:

Gødvad

Gødvad er en forstad til Silkeborg, der ligger nord for byen. Gødvad er hjemsted for flere store virksomheder, herunder Danfoss og Grundfos. 

Sejs-Svejbæk

Sejs-Svejbæk er en forstad til Silkeborg, der ligger syd for byen. Sejs-Svejbæk er et populært boligområde med en række naturområder i nærheden.

Aarhusbakken

Aarhusbakken er en forhøjning i Silkeborg, der giver en flot udsigt over byen. Aarhusbakken er et populært udflugtsmål, og der er flere restauranter og caféer på bakken. 

Silkeborg er en by med mange forskellige bydele, der hver har sin egen unikke karakter. Dette giver byen en mangfoldighed og et liv, der tiltrækker både borgere og besøgende.

Butikker i Silkeborg

I Silkeborg ligger der et bredt udvalg af butikker, der dækker alle behov og interesser. Her er et overblik over nogle af de mest populære butikker i byen:

Elgiganten: Danmarks største elektronikkæde med et bredt udvalg af tv, computere, smartphones, lyd- og billedsystemer og meget mere.

JYSK: Den danske møbelkæde med et stort udvalg af møbler til stuen, soveværelset, køkkenet og andre rum i hjemmet.

Føtex: En af Danmarks største supermarkedskæder med et bredt udvalg af dagligvarer, nonfood, tekstiler og meget mere.

Normal: Den danske discountkæde med et bredt udvalg af dagligvarer til lave priser.

Sportmaster: Den danske sportskæde med et bredt udvalg af sportsudstyr og -tøj.

Zizzi: Den danske tøjkæde med et bredt udvalg af modetøj til kvinder i alle størrelser.

Companys: Den danske modebutik med et bredt udvalg af modetøj til kvinder, mænd og børn.

Bog & Idé: Den danske boghandel med et bredt udvalg af bøger, blade, spil, legetøj og andre varer.

Normal: Den danske discountkæde med et bredt udvalg af dagligvarer til lave priser.

Kult & Design: Den danske butik med et bredt udvalg af designvarer, interiør og boligtilbehør.

Keramikbutikken: Den danske keramikbutik med et bredt udvalg af keramik fra danske og internationale kunstnere.

Dette er blot et lille udvalg af de mange butikker, der findes i Silkeborg. Byen har noget at byde på for enhver smag og interesse.

Relevante links om Silkeborg

Læs mere om Silkeborg på disse sider:

Silkeborg Kommune

Visit Silkeborg

Wikipedia: Silkeborg

Silkeborg på Google Maps

Find andelsboliger til salg i Silkeborg

Ofte stillede spørgsmål