Roskilde: Danmarks historie og kultur i ét

Roskilde er en by med en rig historie og kultur. Byen er kendt for sin status som Danmarks første hovedstad, sin UNESCO-verdensarvsliste-listede Roskilde Domkirke og de velbevarede Skuldelev-skibe, der er udstillet på Vikingeskibsmuseet.
11. januar 2024 | Skrevet af: Leonora Jensen
Roskilde: Danmarks historie og kultur i ét

Roskilde er en by med en rig historie og kultur. Byen er kendt for sin status som Danmarks første hovedstad, sin UNESCO-verdensarvsliste-listede Roskilde Domkirke og de velbevarede Skuldelev-skibe, der er udstillet på Vikingeskibsmuseet.

Roskilde som by

Her er nogle af de ting, der kendetegner Roskilde:

 • Historie: Roskilde har en lang og rig historie, der går tilbage til vikingetiden. 
 • Kultur: Roskilde er en kulturel by med et bredt udvalg af museer, gallerier og teatre. Byen er også vært for en række store kulturarrangementer, herunder Roskilde Festival, der er Nordens største musikfestival.
 • Natur: Roskilde ligger ved Roskilde Fjord, og byen er omgivet af grønne områder. Byen har også en række parker og naturområder, der er populære blandt både lokale og turister.

Roskilde er en spændende og levende by med noget at byde på for enhver smag. Byen er et godt sted at besøge, hvis man er interesseret i historie, kultur eller natur.

Transportforhold i Roskilde

Transportforholdene i Roskilde er gode. Byen er velforbundet med resten af Danmark med både tog, bus og bil.

Roskilde er beliggende på Sjællandsbanen, der med andre togforbindelser forbinder byen med København, Helsingør, og Aarhus. Togstationen ligger i centrum af byen, og der er direkte afgange til de fleste større byer i Danmark. 

Roskilde har et godt busnetværk, der forbinder byen med de omkringliggende byer og landsbyer. Der er også direkte busforbindelser til København, Helsingør, og Aarhus. 

Roskilde ligger tæt på motorvej E47, der forbinder byen med København, Helsingør, og Aarhus. Byen har også et godt vejnet, der gør det nemt at komme rundt i byen og til de omkringliggende områder.

Roskilde er en cykelvenlig by med mange cykelstier. Det er nemt at komme rundt i byen på cykel, og der er også gode muligheder for at cykle til de omkringliggende byer og landsbyer. 

Vigtige tal om Roskilde (2023)

Befolkning: Roskilde har en befolkning på omkring ca. 90.000 mennesker. Byen er den største by i Region Sjælland og er en af de største by i Danmark.

Uddannelse: Roskilde har et stærkt uddannelsessystem med en række skoler og universiteter. Byen er hjemsted for Roskilde Universitet, der er et af Danmarks førende universiteter.

Store andelsforeninger i Roskilde

Ifølge en opgørelse fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) er de største andelsforeninger i Roskilde følgende:

Andelsboligforeningen Vestermarken

Andelsboligforeningen Vestermarken har mere end 1.000 andelsboliger og er beliggende i det vestlige Roskilde. Foreningen blev stiftet i 1966 og består af en række forskellige boligtyper, herunder rækkehuse, lejligheder og etageboliger.

Andelsboligforeningen Kongehøjen

Andelsboligforeningen Kongehøjen har 600 andelsboliger og er beliggende i det østlige Roskilde. Foreningen blev stiftet i 1967 og består af en række forskellige boligtyper, herunder rækkehuse, lejligheder og etageboliger.

Bydele i Roskilde

Roskilde er inddelt i mange bydele, der hver har deres eget særpræg.

Centrum

Centrum er byens kerne og huser Roskilde Domkirke, Vikingeskibsmuseet, Roskilde Festivalplads og en række butikker, restauranter og cafeer.

Østervold

Østervold er en historisk bydel, der blev bygget i middelalderen. Bydelen er kendetegnet ved sine brostensbelagte gader, bindingsværkshuse og hyggelige stemning.

Vestervold

Vestervold er en moderne bydel, der er kendt for sit livlige kulturliv. Bydelen huser Roskilde Universitet, Roskilde Musikhus og en række gallerier og teatre.

Kroagerne

Kroagerne er en gammel bydel, der ligger ved Roskilde Fjord. Bydelen er kendt for sine kanaler, broer og historiske bygninger.

Jernbaneterrænet

Jernbaneterrænet er en ny bydel, der er skabt på det tidligere jernbaneområde. Bydelen er kendetegnet ved sin blanding af boliger, erhverv og kultur.

Trekroner

Trekroner er en bydel, der er kendt for sit grønne område og sin blanding af boliger, erhverv og kultur. Bydelen ligger nord for Roskilde Fjord.

Himmelev

Himmelev er en bydel, der ligger syd for Roskilde. Bydelen er kendt for sine grønne områder og sin rolige atmosfære.

Herstedvester

Herstedvester er en bydel, der ligger vest for Roskilde. Bydelen er kendt for sit industriområde og sin blanding af boliger og erhverv.

Herstedøster

Herstedøster er en bydel, der ligger øst for Roskilde. Bydelen er kendetegnet ved sine grønne områder og sin rolige atmosfære.

Nørrevang

Nørrevang er en bydel, der ligger nord for Roskilde. Bydelen er kendetegnet ved sine grønne områder og sin blanding af boliger og erhverv.

Søndrevang

Søndrevang er en bydel, der ligger syd for Roskilde. Bydelen er kendetegnet ved sine grønne områder og sin rolige atmosfære.

Østbyen

Østbyen er en bydel, der ligger øst for Roskilde. Bydelen er kendetegnet ved sine grønne områder og sin blanding af boliger og erhverv.

Vestbyen

Vestbyen er en bydel, der ligger vest for Roskilde. Bydelen er kendetegnet ved sine grønne områder og sin rolige atmosfære.

Disse bydele er med til at give Roskilde et mangfoldigt udtryk og en levende atmosfære.

Find andelsboliger til salg i Roskilde.

Butikker i Roskilde

En god måde at vurdere om det kan betale sig for dig at etablere en butik i Roskilde er at kigge på hvilke butikker der allerede ligger i Roskilde. Her er nogle eksempler på hvilke butikker der ligger hvor i Roskilde:

I Roskilde ligger der blandt andet følgende butikker

Roskilde er en by med et bredt udvalg af butikker, der dækker alle behov. Her er et overblik over nogle af de mest populære butikker i byen:

RO's Torv

 • Føtex
 • Magasin
 • H&M
 • Zara
 • Bog & Idé
 • Elgiganten
 • Bilka
 • Fitness World
 • CinemaxX

RO's Torv er Roskildes største shoppingcenter med over 60 butikker. Centret har et bredt udvalg af butikker, der dækker alle behov, fra dagligvarer og elektronik til mode og bolig.

Relevante links om erhvervslivet i Roskilde
Læs mere om Roskilde erhvervsliv på disse sider:
Roskilde Kommune
Visit Roskilde
Wikipedia: Roskilde
Roskilde på Google Maps
Find andelsboliger til salg i Roskilde

Ofte stillede spørgsmål