Hvad er boligafgift i en andelsbolig?

Hvad er boligafgift i en andelsbolig?

Søg andelsboliger i hele Danmark

En af de ting som karakteriserer andelsboliger og adskiller dem fra leje- og ejerboliger er boligafgift. Så spørger man nok ”Hvad er boligafgift i en andelsbolig?”. Boligafgiften er en månedligt afgift, som betales til andelsboligforeningen. Nogle kalder boligafgift for boligydelse og husleje.

Det er relevant at vide, hvad boligafgiften er, da man godt kan misforstå hvor dyr andelsboligen egentlig er. Selvom købsprisen er lav, kan boligafgiften jo være høj. Og omvendt med en høj købspris og lav afgift. På lang sigt kan de i princippet være lige dyre. Herudover skal man også medregne boligens anvendelsesudgifterne. Læs mere om dem "Hvad er anvendelsesudgifter?" 

Men hvad gør boligafgiften godt for? Boligafgiften betales til foreningen og alt efter hvor længe du bor i boligen, vil det komme dig som andelshaver til gode.

Igennem boligafgiften...
... spares der op i andelsboligforeningen til fælles omkostninger og fremtidige renoveringer mm.
... afdrages der gæld, som foreningen sandsynligvis har

Herudover betales der til:
-          Ydelser på andesboligforeningens lån
-          Vedligeholdelse af ejendommen (Renoveringer, maling, udskiftning af vinduer m.v.)
-          Driften (Vand, vicevært, gartner, rengøring, administration, revisor osv.)
-          Diverse skatter

Kan min boligafgift stige eller falde?

Ja, det kan den godt. Boligafgiften er ikke fastsat, men estimeres ud fra den pågældende situation.
Hvis der f.eks. skal skiftes vinduer i lejligheden og foreningen ikke sparet op til dette, vil andelshavernes boligafgift stige for at betale omkostningerne. Det kan også være, at foreningens lån afslutter sin afdragsfrie periode og skal begynde at afdrage på lånet igennem boligafgift.
Som hovedregel er boligafgiften beregnet forholdsmæssigt ud fra andelens areal eller indskud.

Læs mere om de økonomiske forhold som kan påvirke din økonomi under "Hvad koster det at låne til andelsbolig?" her og "Hvad er anvendelsesudgifter?" her