Sådan køber du en andelsbolig – de 11 essentielle skridt

Når du ønsker at købe en andelsbolig, er det vigtigt, at du går til opgaven med en velovervejet, fokuseret og struktureret tilgang.
Først publiceret: 10. oktober 2023 | Opdateret dato: 5. februar 2024 | Skrevet af: Sara Petersen
Sådan køber du en andelsbolig – de 11 essentielle skridt

Når du ønsker at købe en andelsbolig, er det vigtigt, at du går til opgaven med en velovervejet, fokuseret og struktureret tilgang. Købsprocessen for en andelsbolig kan være kompleks og udfordrende, så derfor har vi udarbejdet denne guide, som kan hjælpe dig med at bevare overblikket og navigere sikkert gennem dit andelsboligkøb. 

Hvis du vil sælge en andelsbolig, kan du tage et kig på vores guide: Sådan sælger du din andelsbolig – en 10-trins guide til salg og selvsalg.

Trin 1: Klargør dine behov, krav og drømme

Begynd med at klargøre dine behov og krav til din kommende andelsbolig. Det indledende skridt i din boligsøgning er at identificere, hvad du præcist leder efter i din nye bolig. Overvej grundigt hvilken type andelsbolig du søger og hvilke faciliteter, der er uundværlige for dig. Overvej eksempelvis følgende punkter:

  • Hvordan prioriterer du beliggenhed? Ønsker du en central position i et livligt område, eller søger du fred i et mere stille kvarter?
  • Hvor stor skal andelsboligen være, og hvor mange rum har du behov for?
  • Er nærhed til parkeringsmuligheder eller offentlig transport vigtigt?
  • Hvordan ser dit budget ud? Inkluder alle udgifter såsom boligafgifter, forsikringer og eventuelle forbedringer. Brug online låneberegnere til at få en idé om, hvad du har råd til.
  • Er faktorer som afstand til vand, udsigt og etage relevant for din beslutning?

Trin 2: Fastlæg dit budget og udforsk finansieringsveje

Før du starter din søgning, er det relevant at kende dine finansielle råderum. Flere lånemuligheder er tilgængelige, når du skal finansiere en andelsbolig. Her er nogle af de væsentligste punkter, du skal være opmærksom på i forbindelse med finansiering af din kommende andelsbolig:

  • Kreditvurdering: Uanset om du finansierer købet af andelsboligen via et banklån eller et andelsboliglån, kræver det en kreditvurdering, som afgør, hvad du har mulighed for at købe. Banken vurderer, hvor meget du kan låne baseret på din indkomst, det nuværende renteniveau, din opsparing og værdien af andelsboligen, der står som sikkerhed for lånet.
  • Låneberegner: Du kan få en fornemmelse af dit finansielle spillerum ved at bruge en af de mange låneberegnere tilgængelige online. Alligevel er det klogt at konsultere din bank tidligt i processen, så du har klarhed over dine muligheder.
  • Andelsboliglån: Et andelsboliglån ligner et realkreditlån men er specifikt designet til køb af andelsboliger. Andelsboliglån har ofte konkurrencedygtige renter og kan typisk finansiere op til 80% af købesummen.
  • Egenfinansiering: I Danmark skal du som minimum betale 5% i udbetaling, når du køber en bolig, herunder en andelsbolig.
  • Banklån til andelsbolig: Ved at optage et banklån til finansiering af en andelsbolig låner du pengene direkte fra banken. Banklån har typisk en løbetid, generelt fra 10-30 år. Ved at optage et banklån forpligter du dig til at betale tilbage over en aftalt periode med regelmæssige afdrag og rentebetalinger. En kombination af et andelsboliglån og et banklån er ikke usædvanligt. Der findes selvfølgelig en masse forskellige typer af lån. I forbindelse med et lån til en andelsbolig, er det relevant at overveje et andelsboliglån. Hvis du foretager et andelsboliglån, får banken første prioritet pant i andelsboligen
  • Boligkredit: En boligkredit er en form for kassekredit, der er sikret i din bolig, og tilbyder stor fleksibilitet med nemme afdrag ved indbetaling på kreditten, men bærer typisk højere omkostninger end traditionelle bank- og realkreditlån.

I en andelsboligforening bliver der holdt generalforsamling en gang om året. Det er under disse generalforsamlinger at beslutningerne bliver taget. Typisk bliver beslutningerne taget ved et simpelt flertal, og derfor kan man som andels ejer ikke være sikker på, at alle ens ønsker bliver opfyldt.

Alle andelsboligforeninger er underlagt andelsboligloven. Denne lov beskriver bl.a. retningslinjerne for køb og salg af andelsbolig. 

Nedenfor er tre eksempler på hvad andelsboligloven inkluderer:

Anskaffelsesprisen: Her fastsættes prisen baseret på den oprindelige kostpris for ejendommen, da andelsboligforeningen blev stiftet. Denne metode anvendes ofte af andelsboligforeninger, hvis ejendomme er mere værdifulde end den offentlige ejendomsvurdering.

Valuarvurdering: Med denne metode er det kun valuarer (specielt uddannede ejendomsmæglere), der må vurdere prisen på din andelsbolig. Andelsboligforeningen skal i denne forbindelse betale et honorar til valuaren, der udfører vurderingen. Såfremt der er gået mere end 18 måneder siden sidste valuarvurdering, skal en ny vurdering foretages.

Den offentlige ejendomsvurdering: I denne metode prissættes din bolig af Told og Skat. Prissættelsen tager udgangspunkt i både støttede og ikke-støttede andelsboliger samt varierende retningslinjer på forskellige tidspunkter.

Trin 3: Jagten på den ideelle andelsbolig

Efter præcisering af dine boligpræferencer og etablering af et klart budget, kan jagten på den perfekte andelsbolig begynde. Diverse metoder kan bistå din søgning:

  • Online portaler: Udnyt online platforme som Andelsboliger.dk, som tilbyder et bredt udvalg af andelsboliger aktuelt til salg i dit ønskede område. Du kan lede efter andelsboliger til salg i hele Danmark, andelsboliger til salg i København, andelsboliger til salg i Aarhus, andelsboliger til salg i Odense eller andelsboliger til salg i Aalborg og yderligere filtrere din søgning baseret på specifikke krav som beliggenhed, størrelse og pris for at finde ideelle match.
  • Lokale annoncer og opslagstavler: Vær opmærksom på lokale annoncer og opslag i det område, hvor du gerne vil bo. Det kan give dig mulighed for at finde attraktive andelsboliger til salg, der lever op til dine kriterier.
  • Sociale medier og personligt netværk: Gør dit netværk og sociale medier bekendt med, at du leder efter en andelsbolig. Venner og bekendte kan potentielt bistå dig i jagten på den ideelle andelsbolig.

Andelsboliger er ofte mere velholdte end almindelige boliger, da andelsforeninger har penge til at vedligeholde og forbedre andelsboligerne. Andelsboliger er også ofte billigere end almindelige boliger, da andelsforeninger ikke skal tjene penge.

Når du står overfor at købe en andelsbolig, er det væsentligt, at du undersøger andelsforeningens finansielle situation, gældende regler samt vedtægter, da disse aspekter kan have betydelig indflydelse på din dagligdag og dit liv i andelsboligen.

Trin 4: Besigtigelse og vurdering af potentielle andelsboliger

Efter at have identificeret nogle potentielle andelsboliger til salg, er det en god ide at planlægge besigtigelser. Vurder hver andelsbolig ud fra dine etablerede kriterier og lav en grundig note om fordele og ulemper ved hver bolig. Fokuser specielt på:

  • Beliggenhed: Er den i overensstemmelse med dine og evt. dine roommates præferencer og daglige behov?
  • Plads: Passer boligens størrelse og layout til din livsstil og fremtidige behov?
  • Parkerings- og transportmuligheder: Er der tilgængelige og praktiske løsninger for dig og dine besøgende?
  • En byggesagkyndig anbefales: Overvej at inkludere en professionel til at inspicere andelsboligen for væsentlige mangler eller nødvendige reparationer.

Trin 5: Opnå købergodkendelse via et køberbevis

Inden du påbegynder din andelsboligjagt, er det en god ide at indhente en forhåndsgodkendelse af lånet fra din bank. At blive forhåndsgodkendt og få et køberbevis betyder, at du kender dine finansielle rammer, før du undersøger markedet for tilgængelige andelsboliger til salg. Med et køberbevis er du klar over, hvor meget du kan investere, hvilket kan være en stor fordel ved prisforhandlinger.

Trin 6: Prisforhandling af andelsboligen

Når du har udvalgt den andelsbolig, du ønsker at købe, starter prisforhandlingsfasen. Her skal du grundigt gennemgå alle betingelser, inklusiv købspris, omkostninger, vedligeholdelseskrav, og mulige overtagelsesdatoer, for at begge parter opnår tilfredsstillende vilkår. Få en boligadvokat til at gennemgå salgsopstilling, dokumenter, og købsaftale, og en byggesagkyndig til at identificere eventuelle mangler i andelsboligen, som kan anvendes i forhandlingssituationen.

Sørg for, at alle aftaler og vilkår er tydeligt og fuldstændigt dokumenteret i købsaftalen for at forebygge fremtidige misforståelser og konflikter. Hav en konstruktiv dialog med sælger eller ejendomsmægler – og få en juridisk rådgiver involveret i processen for at sikre, at alle handlens aspekter er juridisk valide og fuldt afklarede.

Trin 7: Involver din advokat i købsprocessen for andelsbolig

Når din søgning efter andelsboliger til salg begynder, er det godt, at du samarbejder med en kompetent boligadvokat, som kan guide dig trygt gennem processen. Advokaten vil ikke blot sikre, at du ikke ender med at betale en urealistisk høj pris for boligen, men også assistere dig i forhandlinger med sælger, gennemgå alle relevante dokumenter for at sikre, at alt er som det skal være, hjælpe dig med at finde den optimale finansiering til dit boligkøb, og tjekke at andelsforeningens økonomi er sund og stabil.

Trin 8: Gå i dialog med andelsforeningens bestyrelsesformand

Når du har udvalgt en potentielt interessant andelsbolig, så tag en samtale med andelsforeningens bestyrelsesformand, inden du træffer en endelig beslutning om købet. Bestyrelsesformanden kan tilbyde indblik i foreningens økonomiske status, dele fremtidige planer, oplyse om antallet af beboere i foreningen, og meget mere. Tøv ikke med at stille spørgsmål, hvis der er elementer, du er i tvivl om.

Trin 9: Underskriv købsaftalen og foretag udbetalingen

Efter du har bestemt dig for at købe andelsboligen til den aftalte pris, skal du underskrive købsaftalen. Aftalen bør indeholde en klausul om forbehold for din advokats godkendelse. Dette tillader din boligadvokat at gennemse alt det med småt. Skulle der være elementer, der ikke er i orden, giver det dig mulighed for at annullere handlen uden at pådrage dig et gebyr. Denne periode kan også anvendes til at afklare finansieringen. Banken vil kræve en underskrevet købsaftale, før de frigiver lånet. Skulle der opstå komplikationer, vil du ikke hæfte for andelsboligens købspris uden at have dækning for den, såfremt advokaten ikke godkender handlen.

Hvis din advokat ikke har indvendinger og finansieringen er sikret, informerer advokaten ejendomsmægleren om, at handlen er godkendt. Efterfølgende overfører din bankrådgiver som regel udbetalingen til en deponeringskonto, hvilket er en midlertidig bankkonto, hvor købers midler holdes i deponering indtil alle betingelser i købsaftalen er opfyldt. Kontoen håndteres ofte af en neutral tredjepart, som kan være en advokat, ejendomsmægler eller deponeringsagent, indtil transaktionen er gennemført. Når alle betingelser er mødt – inklusive tinglysning af skøde på andelsboligen og udlevering af nøgler osv. – overføres beløbet fra deponeringskontoen til ejendomsmægleren, som derefter afregner med sælgeren (efter fradrag af salær, tinglysningsgebyr og andre udgifter).

Trin 10: Flytning og indretning af din nye andelsbolig

Nu er tiden inde til at flytte ind og personliggøre din nye andelsbolig. Formuler en detaljeret plan for indflytningen og indretningen, og sikr dig, at du underretter alle relevante instanser om din adresseændring. At flytte og indrette en andelsbolig kan være en monumental opgave. Derfor har vi skabt disse guides, som vi håber vil hjælpe dig: 12 trin til indretning af din andelsbolig - skab et hjem, der beriger din dagligdag og Tjekliste for flytning til andelsbolig.

Trin 11: Påbegynd din dagligdag i dit nye hjem

Når betalingen for andelsboligen er gennemført, er den din. Det er godt, at du sørger for at betale alle løbende udgifter – herunder skat, afdrag og renter på lån – så du opfylder både de rettigheder og forpligtelser, der følger med. Desuden er det relevant at sikre din andelsbolig forsikringsmæssigt, så du er dækket, hvis der skulle opstå skader.

Nu er det tid til at begynde dit nye liv i andelsboligen. Akklimatiser dig gradvist, tag dig tid til at nyde dagligdagen, og udforsk, hvad dit nye område har at tilbyde. Mød dine nye naboer over en kop kaffe, og hold en indflytningsfest for at byde familie, venner og bekendte velkommen i dit nye hjem.

Ofte stillede spørgsmål