Andels lejlighed

Guide: Find din nye andels lejlighed via disse 10 trin

Når du skal finde og købe den bedste mulige andels lejlighed, skal du igennem en række trin, for at finde den helt rigtige andels lejlighedsbolig. Vi har lavet denne guide til dig, så du kan komme godt i mål uden at glemme noget. Det er jo meget vigtigt, at du ikke køber katten i sækken, så andels lejligheden altid kan sælges igen uden tab.

Find andels lejlighed i hele Danmark

1. Find ud af om du er til andels-modellen

Du bør starte med at sætte dig godt ind i, hvad det vil sige at eje en andels lejlighed i en andelsboligforening og hvilke rettigheder og forpligtelser det medfører. Når du køber en andel i en andelsboligforening, køber du ikke boligen, men derimod en andel i foreningen, som giver dig ret til at bo i boligen.

Det er foreningens vedtægter, der bestemmer hvordan andelsboligforeningen fungerer, og derfor er det også vigtigt, at du kender til vedtægterne, inden du køber en andels lejlighed.

Gør op med dig selv, om du er til denne fællesskabsmodel i en boligforening, hvor du er andelshaver. Her er det også vigtigt at du gør op med dig selv, om du vil have en ejerbolig, lejebolig eller en andelsbolig - så du ikke tager det forkerte valg.  Vil du fx i virkeligheden hellere have en ejerlejlighed eller en villa end en andels lejlighed. Er du overhovedet til andelsboligformen? Eller er du måske mere til en anden boligform

2. Hvorhenne vil du købe en andel og hvilken type andels lejlighed vil du købe?

Start med at finde ud af, hvor du vil lede efter andels lejligheder henne af i Danmark. Skal andels lejligheden ligge i København, Odense, Aalborg, Århus, Esbjerg, Kolding eller Randers. Og hvis andels lejligheden skal ligge i København, skal den så ligge på Nørrebro, Vesterbro, Frederiksberg, Nordhavn, København K, Østerbro, Amager, Vanløse eller Brønshøj.

Herefter skal du overveje hvilken type andels lejlighed du ønsker. Vil du købe en stor andels lejlighed med mange værelser eller er du mere interesseret i mindre andelsboliger (søgefunktion) med færre værelser? Vil du købe en andels lejlighed et andelshus eller et andelsrækkehus.

Hvis du køber lejlighed, hvor mange andre andels lejligheder må der så være i komplekset. Hvis du køber en ejendom som andelshus eller andelsrækkehus hvor stor skal grunden og haven som andelshuset eller rækkehuset har, så være?

Hvis du køber et andelshus, hvor mange andre huse må der så være i foreningen. Vær også opmærksom på, at husdyr ikke nødvendigvis er tilladt i alle foreninger.

3. Få overblik over hvilke andels lejligheder, der er til salg?

Du er nu parat til at finde andels lejligheder til salg Men det kan faktisk være ret svært at få et overblik over, hvilke andels lejligheder der lige nu er til salg, når du laver din søgning.

Hvis en andelsboligforening har ventelister, er andels lejligheden typisk ikke udbudt ordentligt. Her skal du, researche dig frem til relevante andelsboligforening og så skrive dig på ventelisten og vente til det bliver din tur.

Hvis en andelsboligforening ikke har en venteliste, bliver andels lejlighederne typisk udbudt offentligt, hvor du så kan kontakte sælgeren af andels lejligheden direkte. Du kan finde et meget stort udsnit af ledige andels lejligheder til salg via annoncer på andelsboliger.dk.

Husk at boligmarkedet for andels lejligheder er meget overophedet og at du skal slå hurtigt til, når du har fundet andels lejligheder der passer til det du søger. Lejlighederne går ofte som varmt brød, specielt hvis de har et mindre antal m2 i andelsforeninger med lavere priser.

4. Bliver købergodkendt til andels lejligheden med køberbevis

Når du skal købe en andels lejlighed, skal du typisk have et andelsboliglån eller et lån til en andels lejlighed Det er en rigtig god ide, at bliver købergodkendt og få et køberbevis, så man ved hvad andels lejligheden må koste inden man går i gang med at kigge på andels lejligheder. Dette kan du gøre hos din bank eller hos et realkreditinstitut. Med et køberbevis i hånden, ved du hvor meget du kan købe andels lejlighed for, og dette kan være en stor fordel i forhold til at forhandle prisen med sælger.

5. Husk at få din advokat ind over når du køber en andels lejlighed

Når du begynder at kigge på andels lejligheder til salg, er det meget vigtigt, at du har en god advokat, der kan hjælpe dig. Advokaten kan blandt andet sørge for at du får den bedste pris for andels lejligheden, hjælpe dig med at forhandle med sælger, tjekke alle dokumenterne for dig, så du er sikker på at alt er i orden, hjælpe dig med at finde den bedste finansiering til din andels lejlighed og sikre at foreningen økonomi er i orden.

Advokaten kan også hjælpe dig med at vurdere om boligydelsen er ok. Han kan også hjælpe dig med at vurdere om foreningen er ok - det er jo ikke alle foreninger, der fungerer lige godt

6. Snak med bestyrelsesformanden for andelsboligforeningen

Når du har fundet en andels lejlighed til salg er det meget vigtigt at du snakker med bestyrelsesformanden for andelsboligforeningen, inden du køber boligen. Han eller hun kan fortælle dig om foreningens økonomi, hvilke planer der er for fremtiden, hvor mange der bor i foreningen, hvor mange der har boligen til udlejning og meget mere. Det er også en god at spørge bestyrelsesformanden for andelsboligforeningen, hvis du er i tvivl om noget.

7. Tjek andels lejlighedens stand

Når du har fundet en andel til salg, som du ønsker at købe, er det en god idé at få en byggesagkyndig til at tjekke boligens stand. Han eller hun kan fortælle dig om der er skader på boligen, hvilke reparationer der skal laves, hvor gammel boligen er og meget mere. Dette er vigtigt information at have, inden du køber andels lejligheden, så du ved hvad du køber.

8. Du er parat til at købe andels lejligheden

Når du har fundet den andel, du ønsker at købe og har fået tjekket boligens stand, er det tid til at lave en handel. Du skal først og fremmest lave en skriftlig aftale med andelsboligforeningen om, hvad der skal ske. I aftalen skal der stå, hvilken andels lejlighedsbolig du køber, hvad prisen er, hvornår handlen skal ske og meget mere. Det er en meget god idé at have en advokat med, når du skal lave aftalen, så du er sikker på, at alt er i orden.

9. Betal for andels lejligheden

Når du har lavet en handel om at købe en andels lejlighed, skal du selvfølgelig betale for andels lejligheden. Du skal betale et depositum til andelsboligforeningen, som er pengene du betaler for at få boligen. Depositummet er typisk 10% af boligens pris. Når du har betalt depositummet, skal du betale resten af boligens pris. Dette sker typisk ved, at du laver et lån til at betale boligen.

10. Du ejer andels lejligheden og skal melde dig ind i foreningen

Når du har betalt for andels lejligheden, er den din. Du skal dog huske at melde dig ind i andelsboligforeningen, så du kan få både de rettigheder og forpligtelser der hører med. Du skal også huske at få boligen forsikret, så du er dækket, hvis der sker skader på boligen.

Andelsboliger til salg

På Andelsboliger.dk finder du tusindvis af ledige andelsboliger. Brug vores søgefunktion øverst på siden til at søge efter andelslejligheder i København, Århus, Odense, Ålborg og resten af Danmark. Opret dig som boligsøger ved at klikke på "Sign up" øverst på siden, og få besked om nye andelsboliger der matcher din søgning. Opret en Boligsøgerannonce og beskriv hvilken bolig du søger, så boligudbydere der er oprettet på Andelsboliger kan kontakte dig med tilbud på boliger der matcher dine behov. Start din boligsøgning på Andelsboliger.dk!

Find andelsboliger til salg

Leder du efter en andelsbolig til salg? Så er du kommet til det rette sted! Vi har et kæmpe udvalg og er altid opdateret med de nyeste andelsboliger, og du kan oprette en søgeagent så du får besked når der udbydes en ny bolig til salg der passer til dig. Du kan se alle de aktuelle andelsboliger til salg - andelslejligheder og andelsrækkehuse - på listen herover.

Klik på overskriften ud for hver bolig for at læse mere. Søger du bestemte typer andelsboliger, så brug søgefunktionen til at indsnævre din søgning. Her kan du søge efter størrelse og salgspris, og tilføje flere byer til din søgning.

Tilmeld dig som boligsøger og få besked om nye andelsboliger til salg 

Vores boligsøgemaskine er altid opdateret med de nyeste andelsboliger til salg. Du kan oprette dig som boligsøger ved at trykke her - så får du besked når der kommer nye andelsboliger til salg som matcher dine søgekriterier.